Det är mindre en vecka kvar till årets Urskogslopp. Vi passar på att kolla läget hos fjolårets vinnare, Charlotte Andersson och Stefan Olars. Tyvärr får vi inte se Charlotte på startlinjen i år då hon är skadad. Tråkigt för loppet men framförallt tråkigt för Charlotte själv som verkligen gillar Urskogsloppet. Vi hoppas få se henne på startlinjen nästa år, det är vad hon siktar på.

Vi ställde några frågor till herrvinnaren inför årets start, Stefan Olars.

Vem är Stefan Olars och vad jobbar han med?
– Ö-viksbo sedan 3 år tillbaka. Gift och har en 1-årig dotter hemma. Löpare sedan barnsben och en riktig friluftsmänniska. Jobbar på Röntgenavdelningen vid Örnsköldsviks sjukhus.

Hur mycket tränar du?
– Väldigt olika beroende på var i säsongen jag befinner mig men jag snittar säkert på omkring fem pass i veckan. För min del är det viktigt med variation i träningen så försöker variera både underlag, längd och tempo.

Hur många lopp blir det under en säsong?
– De senaste åren har det varit ganska sparsamt med tävlandet. Det blir kanske fem tävlingar på ett år, men då väljer jag med omsorg ut de tävlingar jag tänker springa.

Hur är formen inför loppet?
– Hyfsad, haft problem med en bråkande hälsena som stört träningsupplägget. Skulle annars säga att formen är ganska likvärdig mot förra året, men då hade jag inte ont i hälsenan som jag har nu så återstår att se.

I år finns pris om man slår banrekordet, du var 1 min 39 sek över banrekordet ifjol. Siktar du på att slå banrekordet?
– Från början av säsongen siktade jag absolut på att slå banrekordet men efter att problemet med hälsenan dykt upp har jag sänkt målet lite. Förra året stukade jag i och för sig foten ordentligt under loppet så där finns en hel del tid att tjäna in i år. Man ska aldrig säga aldrig men tror det kommer bli tufft.

Vad gillar du med Urskogsloppet?
– Väldigt proffsigt arrangemang där allt håller otrolig hög kvalité. Bansträckningen är både till längd och underlag enligt min smak och det är skönt med noggrann snittsling så att man inte behöver tveka om vilken väg man ska springa. Jag har talat gott om loppet vilket inspirerat min far och tvillingbror att också komma med och springa urskogsloppet i år.
En liten parentes: Första gången jag var upp till Ö-vik, juni 2013, för att besöka min nuvarande fru utmanade hennes far mig att springa Urskogsloppet. Då var jag i sämre form än nu men gjorde allt för att imponera. Verkade lyckas!

Stort tack till Stefan som tog sig tid att svara på våra frågor och vi önskar honom lycka till!

Dela med dina vänner