Information om Urskogsloppet 19,7 km

Arrangör

Urskogsloppet arrangeras av Björna IF.

När

Urskogsloppet 2024 blir lördagen den 15 juni (alltid lördagen före midsommarhelgen)

Var

Sträckningen går längs vandringsleden Urskogsleden i skogarna nordväst om Björna. Björna ligger 36 kilometer norr om centrala Örnsköldsvik i Ångermanland.

Karta över Björna och målområde: Karta målområde

Längd

19,7 kilometer.

Start

Starten (230 m.ö.h) är i Berg/Backe norr om Björna klockan 11:00. Registrering, parkering och omklädningsrum är vid skolan i Björna. Registrering skall vara gjord senast klockan 10:00. (Var dock gärna där i god tid så att bussarna kan gå i utsatt tid). Därefter sker busstransport för samtliga anmälda deltagare till starten i Backe. I Backe ges en kortare information angående loppet och dess säkerhet. Tid för uppvärmning och andra personliga förberedelser ges vid startområdet innan start.

Mål

Målgången (130 m.ö.h) är på idrottsplatsen i Björna (Biggevallen), blå bansträckning på bilden nedan. Påsarna med personlig utrustning som lämnats vid starten hämtas ut vid målgången. Omklädningsrum med dusch finns vid gymnastikhallen samt vid badhuset. I direkt närhet av omklädningsrummen finns skolmatsalen där mat serveras till er som anmält och betalat detta i samband med anmälan. Maten består av passande husmanskost med bröd och dryck. Denna möjlighet och maten var väldigt uppskattad av de som nyttjade det efter loppen.

Banprofil

Upplägg

Längs sträckan kommer fyra kontroller att finnas, förutom start och mål. Dessa finns efter 6 km. (Hejarsbäcken), 13 km. (väg 352 övergången), 15 km. (kyrkan) samt 18 km. (järnvägsbron). På de tre första kontrollerna kommer vatten, sportdryck och enklare tilltugg så som bananer, m.m att serveras. På den fjärde stationen, efter 18 km kommer preliminärt enbart vatten att finnas.

Loppet har en tidsbegränsning som ser ut enligt följande:

 • Kontrollen vid 6 km stänger 1 timma och 40 minuter efter utsatt starttid.
 • Kontrollen vid 13 km stänger 3 timmar efter utsatt starttid.
 • Målet i Björna stänger 4 timmar och 10 minuter efter utsatt starttid.

Med stängning menas att kontrollen med dess service upphör samt att tidtagningen avbryts. Observera att tiderna är väl tilltagna och att ingen missat dessa tidigare.

Urskogsloppet är uppdelat i en dam- och en herrklass. Båda klasserna startar och genomför loppet gemensamt. Loppets prestationspriser samt utlottningspriser uppdateras senare.

Underlag och struktur

Större delen av sträckan är i skogsmiljö på enkla stigar över stock och sten. Det gäller alltså att titta vart man sätter fötterna. Vid starten, 500 meter, samt vid de avslutande delarna av loppet, vid Björnabyn, ca 2,9 kilometer, är det dock grusväg.

Fördelning av underlag blir enligt följande:

 • Smal skogsstig 79,2 %
 • Grusväg 18,4 %
 • Asfaltväg 2,4 %

1,8 kilometer av sträckan går genom det fantastiska naturreservatet Kålhuvudet. Läs mer om Kålhuvudets naturreservat hos Länsstyrelsen i Västernorrland >>.

Under loppet passeras två höjder som båda ger en fantastisk utsikt om man tar sig tid att titta upp. Loppets högsta punkt är 425 m.ö.h och dess lägsta punkt är 130 m.ö.h.

Anmälningsavgift

Gå till Anmälan för att se aktuella anmälningsavgifter, datum och övrigt gällande anmälningar.

Anmälningsavgiften återbetalas ej vid avbokning. Folksams försäkring ”startklar” ger dig rätt att få tillbaka anmälningsavgiften vid sjukdom. För er som vill sälja er startplats och för er som söker en startplats hänvisar vi till vår Facebooksida >>.

Transport

Transport med buss från Björna till startplatsen i Berg ingår för samtliga anmälda deltagare. Vid registreringsplatsen, skolan i Björna, finns parkering för privata fordon.

Vid frågor angående eventuella samtransporter hänvisar vi till vår Facebooksida. För att hita boende i Björna med omnejd gå till visitgidealvdal.nu >>.

Säkerhet

Deltagande i Urskogsloppet sker på egen risk.

Samtliga deltagare bör ha en giltig olycksfallsförsäkring. Det kommer att finnas behjälplig personal för enklare skavanker vid kontrollerna samt vid målgång. Loppet kommer att vara utmärkt med skyltar och band. Tänk dock på att analysera kartan noga innan start ändå. Arrangören kommer inte att ha koll på samtliga deltagare längs banan varvid eftersök inte kommer att göras rutinmässigt. Tips angående försäkring, se www.startklar.nu >>.

Urskogsloppet tar ej ansvar för personlig utrustning som försvinner eller skadas i samband med loppet.

 

Övrig info

 • Tävlingen skall springas eller gås längs den utpekade sträckningen.
 • Hänsyn måste tas till eventuella vandrare inom Kålhuvudets naturreservat.
 • Nedskräpning och förstörelse av naturen får naturligtvis inte ske.
 • Tidtagningen sker med engångschip i nummerlappen som de tävlande får vid inskrivningen innan loppet.
 • Några dagar innan loppet får samtliga deltagare ett mail med mer information inför loppet.

Dela med dina vänner